Kun je iets doen om artrose te voorkomen?

In het dagelijks leven moeten we voorzichtig met ons lichaam en gezondheid omgaan. Kleine ongemakken die nu nog onschuldig overkomen kunnen in de toekomst voor grote problemen zorgen. Dit is een stelling die oudere mensen die aan artrose leiden kunnen bevestigen.

Artrose is een aandoening waarbij sprake is van kraakbeen in gewrichten dat beschadigd is geraakt. Het is een natuurlijk proces dat de kwaliteit van het kraakbeen afneemt. Als dit echter op een niveau komt waarbij de botten tegen elkaar aan schuren dan zal dit gepaard gaan met ernstige pijn. Iets wat je uiteraard wilt voorkomen en dit is ook mogelijk. Je kunt het beste nu al iets doen om in een later stadium artrose te voorkomen.

Overbelasting van gewrichten vermijden

Een natuurlijke degradatie van het kraakbeen in gewrichten zal in de meeste gevallen niet leiden tot ernstige artrose. Grote problemen ontstaan meestal doordat er lange tijd sprake is geweest van overbelasting van de gewrichten. Als je artrose wilt voorkomen, dan zal je dan ook zoveel mogelijk overbelasting moeten vermijden.

Dit is echter vaak wel makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je namelijk een baan hebt waarbij zware arbeid verricht moet worden, dan heb je geen andere keuze. Wat je dan nog wel kunt doen is goed letten dat je tijdens het werken een goede houding aanhoudt.

Pijn niet negeren of maskeren met medicijnen

In deze moderne tijden grijpen mensen vaak naar medicijnen wanneer zij last hebben van lichamelijke pijn. Indien zij pijn in gewrichten ervaren dan kan dit met behulp van een pijnstiller genegeerd worden. Dit negeren van de symptomen kan echter wel ernstige gevolgen hebben. Als je niet naar je lichaam luistert zal je namelijk gewoon doorgaan met het overbelasten van de gewrichten.

Kraakbeen raakt nog verder beschadigd en dit kan ervoor zorgen dat je enkele jaren later last van artrose krijgt. Op dat moment nog van de pijn afkomen is een stuk moeilijker. Je kan daarom beter nu al maatregelen nemen om later artrose te voorkomen. Het belangrijkste is luisteren naar de signalen die je lichaam geeft en deze niet negeren.